Nieuwsbrief pleegzorg september 2021

Online versie

Image

Beste pleegouder,

We hebben weer een mooi gevulde nieuwsbrief voor u klaar staan. Met als eerste nieuws van de POR (pleegouderraad) en de introductie van Margreet Isendoorn als nieuwe vertrouwenspersoon voor alle Enver pleegouders. We delen belangrijke info over bijzondere kosten en de veiligheid van het kind in het pleeggezin.

Daarnaast is er het kampverslag 2021, de Pluim, het Bloemetje en de prachtige columns van pleegouders en pleegzorgbegeleiders, en natuurlijk Tante Cor. Warm aanbevolen!

Het is u vast niet ontgaan: van 3 tot 10 november is er terug de Week van de Pleegzorg met als thema 'GROEN licht' waar Pleegzorg Nederland en Enver ruim aandacht aan zullen besteden. Daarover alvast een vooraankondiging en in een volgend bericht meer over onze concrete acties.

Wij willen u tenslotte bedanken voor de grote respons op het pleegouder tevredenheid onderzoek! We zijn heel blij met ons rapportcijfer en de waardering voor de ondersteuning van de pleegzorgbegeleider. De tips ter verbetering zullen wij ter harte nemen en daar actie op ondernemen.

Veel leesplezier!

 Nieuws van de POR

Het was een rommelige en tegelijk ook fijne zomer. We ontmoetten al verschillende pleegouders en spraken medewerkers van ENVER die terugkwamen van een fijne, welverdiende vakantie.
Maar wat hadden we graag allemaal dat echte zomerweer gehad! Een heerlijk stralend zonnetje, een blauwe lucht in plaats van die grijze met regenbuien. We weten niet hoe dat voor u was, maar wij waren er echt even aan toe. Even lekker in een andere omgeving met een andere dynamiek..  Lees verder 

Alternatieve tekst

Nieuwe vertrouwenspersoon: Margreet Isendoorn

Mijn naam is Margreet Isendoorn. Sinds 2006 heb ik als pleegouder al veel kinderen opgevangen, van noodbedden tot langdurige plaatsingen. Het opvangen en verzorgen van pleegkinderen doe ik heel graag. Op dit moment vangen wij naast ons gezin twee pleegkinderen langdurig op en hebben we een noodbed beschikbaar.

Sinds 1 juni 2021 ben ik vertrouwenspersoon voor pleegouders. Lees verder

Tevredenheid van pleegouders - onderzoek (2)

In het afgelopen half jaar zijn er twee onderzoeken geweest naar de tevredenheid van pleegouders: het driejaarlijkse pleegoudertevredenheidsonderzoek van Enver en een onderzoek naar de tevredenheid van pleegouders in Rotterdam Rijnmond (van zowel Enver als andere organisaties). Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste uitkomsten.

Onderzoek tevredenheid Enver pleegouders
254 pleegouders hebben de vragenlijst van Enver ingevuld. Zodra het rapport met de aanbevelingen af is, delen we dat uiteraard! Alvast een tipje van de sluier: de tevredenheid over de ondersteuning die de pleegzorgbegeleider biedt is hoog. Zo geven 225 (90%) respondenten aan tevreden te zijn over de bruikbare tips en adviezen en zijn er 207 (87%) tevreden over de uitleg over de problematiek van het pleegkind. Pleegouders zijn minder tevreden over nazorg. Van de 68 respondenten die de vraag hierover hebben beantwoord, waren er 40 tevreden. Van 28 respondenten kregen we een rapportcijfer 5 of lager. Daar is dus werk aan de winkel.

Onderzoek tevreden regio Rotterdam Rijnmond
Aan het onderzoek onder pleegouders in Rotterdam Rijnmond hebben 341 pleegouders deelgenomen (waarvan 256 bij Enver aangesloten). Goed nieuws is dat pleegouders het pleegouderschap gemiddeld een 7,85 geven. Relatief weinig pleegouders denken soms of vaker aan stoppen, en relatief veel pleegouders voelen zich regelmatig gelukkig. Ze geven aan dat ondersteuning vanuit professionals bijdraagt aan hun tevredenheid. Pleegouders in de huidige onderzoeksgroep lijken tevreden over de samenwerking met de pleegzorgbegeleider. Natuurlijk zijn er ook verbeterpunten geconstateerd. Zo wordt de intensiteit van de zorg genoemd als reden voor ontevredenheid. In de samenwerking met verschillende instanties wordt de rol van de jeugdbeschermer als relatief ingewikkeld ervaren.
Daarnaast is gehechtheid een thema waarbij onderzochte pleegouders meer ondersteuning wensen van hun pleegzorgbegeleider.

Samen met de Pleegouderraad (POR) gaan we afspraken maken over hoe we met de uitkomsten van deze onderzoeken aan de slag gaan.

Bijzondere kosten maken voor je pleegkind 

Wanneer je als pleegouder noodzakelijke kosten voor je pleegkind maakt die niet uit de pleegzorgvergoeding of een andere regeling kunnen worden betaald, kun je in aanmerking komen voor een vergoeding op basis van de Regeling bijzondere kosten pleegzorg.

Bijzondere kosten zijn bijvoorbeeld:  

  • Onderwijskosten die niet onder de basisvergoeding vallen, zoals een ouderbijdrage, schoolreis, lesmaterialen of overblijfkosten bij continurooster. 
  • Kosten voor een (brom-)fiets, een bril of de aanschaf van een identiteitsbewijs.
  • Reiskosten boven de 500 km per jaar: voor verplichte familiecontacten, veelvuldig dokter-, ziekenhuis-, tandarts-, of therapiebezoek.
  • Reiskosten openbaar vervoer t.b.v. voortgezet onderwijs, na aftrek van een 1-zone abonnement.

Meer informatie vind je op de pleegzorg website.

Zwemles

In een waterrijk land als Nederland is het ontzettend belangrijk dat ieder kind leert zwemmen! Helaas gebeurt het nog regelmatig dat kinderen in een pleeggezin komen wonen en nog geen zwemdiploma hebben (ook als ze al ouder zijn). We vinden het als Enver belangrijk dat het kind in uw pleeggezin alsnog de kans krijgt om een zwemdiploma te halen. Het is natuurlijk een flinke tijdsinvestering voor u als pleegouder, maar wel heel belangrijk voor het kind!
Wist u dat er ook mogelijkheden zijn voor vergoeding van de kosten? Per jaar kunt u maximaal € 150,- declareren via de bijzondere kosten. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om een fonds aan te vragen voor zwemles. Uw pleegzorgbegeleider kan hierover contact opnemen met de fondsenwerver van Enver. 

De Pluim - voor Nicole

Wat heerlijk eigenlijk dat we nooit bij pleegouders hoeven te leuren om een pleegzorgbegeleider voor te dragen voor de Pluim! Ook dit keer niet, want Jan en Nanda Huijer laten ons weten: “Recent lazen wij weer in uw nieuwsbrief een item over het uitdelen van een pluim aan een medewerker Pleegzorg. We realiseerden ons toen dat we eigenlijk al een tijd van plan waren om Nicole Koopmans hiervoor voor te dragen.’

 

Wat is er zo bijzonder aan Nicole? Nou, leest u even mee?

Image

Het Bloemetje - voor pleegouders Arie en Didi

De vorige keer verraste pleegzorgbegeleider Nele haar pleegouders Toon en Hetty met een mooie bos. Deze keer is het de beurt aan Arie en Didi Wortelboer – Kwak. Zij zijn opgegeven door hun pleegzorgbegeleider Sanne die maar wat graag vertelt waarom juist zij een bloemetje verdienen.

 

Het verhaal begint deze keer niet bij Enver maar bij De Rotterdamse Douwers. Lees verder

Veiligheid kind in het pleeggezin

Het welzijn en de veiligheid van je pleegkind(eren) zijn belangrijk en daarom regelmatig onderwerp van gesprek tussen jou en je begeleider. Om ervoor te zorgen dat we daarbij niets over het hoofd zien, loop je met je begeleider ieder jaar ook de ‘Checklist Indicatoren Veiligheid kind in pleeggezin’ door.

De checklist is een goede gelegenheid om met elkaar nog eens heel bewust stil te staan bij belangrijke aspecten rond de dagelijkse verzorging van je pleegkind, de omgeving waarin het opgroeit, jouw persoonlijke en gezinssituatie en eventuele risicofactoren van je pleegkind. Doel van het invullen van de lijst en het daarbij horende gesprek, is zicht te krijgen op eventuele risico’s en de veiligheid van je pleegkind. De conclusies van de checklist delen we ook met de jeugdbeschermer. Als er zorgen zijn over de veiligheid, bespreken we dat natuurlijk eerst met jou als pleegouder.

We begrijpen dat het niet altijd makkelijk is om te vertellen als iets niet zo goed loopt. Toch is het heel belangrijk ook daarover open en eerlijk te zijn. Alleen dan kan de begeleider je helpen en met jou werken aan een oplossing. Vrijwel altijd komen we er samen uit en kunnen we een positieve wending geven aan de situatie. Ook als je denkt: ‘Het probleem is maar voor even.’, ‘Ik los het zelf wel op.’ of ‘Het valt wel mee.’, is het belangrijk het met je begeleider te bespreken. Dit voorkomt dat we voor verrassingen komen te staan, of dat zaken escaleren.

Uiteraard hoef je voor het bespreken van vragen en problemen niet te wachten op de checklist. Je kunt daarvoor het hele jaar door bij je pleegzorgbegeleider terecht.

 

Team Servicecentrum Pleegzorg

Beste pleegouders,

Wij willen ons graag aan jullie voorstellen. Na het vertrek van Jeroen Hage die een nieuwe uitdaging is aangegaan, vormen wij nu samen het Pleegzorg Servicecentrum van Enver.
Lisa (rechts) is nu 1,5 jaar werkzaam op deze afdeling en Sam (links) sinds augustus dit jaar.

Wij beantwoorden vragen van pleegouders en pleegzorgbegeleiders, organiseren activiteiten rondom het werven van nieuwe pleegouders en doen de administratieve ondersteuning.

Samen hopen wij jullie zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen
waar nodig.                                                                                                       

Vriendelijke groet van Sam & Lisa!

Column  "het Been"  

April 2000 - Ergens in een Rotterdams ziekenhuis wordt een kleine baby geboren. Een jongetje. Te vroeg, nog niet klaar voor de wereld. Zijn ouders wonen tijdelijk in een caravan en dat is niet uit luxe. Vanwege de vele schulden zijn ze uit hun huis gezet. De kleine baby blijkt veel te huilen en heeft veel meer zorg nodig dan dat zijn ouders hem op dat moment kunnen bieden. Ter observatie brengen zij de jongen naar het ziekenhuis om hem daar vervolgens niet meer op te halen. De schaamte is groot en jarenlang verdwijnen ouders volledig uit beeld. De jeugdbescherming wordt ingeschakeld en brengt de jongen naar een pleeggezin waar hij op kan groeien.   Lees verder

 
 

 

 Kampverslag Dongen 2021

De eerste drie weken van de zomervakantie 2021 stonden voor 20 pleegzorgbegeleiders en ruim 60 pleegkinderen in het teken van pleegzorgkamp. Zelf ga ik al jaren mee als begeleider van kinderen in de leeftijd van 10-12 jaar. Hierbij het kampverslag van dit jaar!

Rockanje, 25 juli 2020. Samen met mijn collega’s Karin, Dieke en Marian ben ik er helemaal klaar voor. Klaar om vijf fantastische dagen te bezorgen aan een groep kinderen in de leeftijd van 10 tot en met 12 jaar. En dat lukt.

Dongen, 25 juli 2021. Precies een jaar later. Het huis in Rockanje is niet meer. Deze keer staan Karin, Dieke, Marian en ik in Dongen. Een nieuw huis, een nieuwe omgeving én een nieuwe groep kinderen in de leeftijd 10-12 jaar. Ik heb er alle vertrouwen van dat we er ook hier weer iets moois van gaan maken. Lees verder. 

 

Tante Cor van de Por heeft weer mooie tips in petto!

Tante Cor deed deze zomer een goeie poging om een beetje bij te tanken.  Al wordt 't toch echt vanzelf oudjaarsavond elk jaar… soms is het wijs even wat afstand te nemen zodat je de boel daarna van dichtbij weer goed kunt bekijken. Ze is pas net weer rustig en opgestart en geniet nog van een nazomer in het zonnetje…althans…daar hoopt ze op.
Ze leest namelijk nog, food for thougt zeg maar. En die boekentip wil ze deze keer graag met u delen..  lees verder 

Inspiratie  -  boek “Als broers en zussen, samen opgroeien in een pleeggezin' en Safewings, video's voor pleegouders 

Hoe is het om als broers en zussen op te groeien in een adoptiegezin, pleeggezin of gezinshuis? In twaalf dubbelinterviews vertellen vierentwintig jongeren in de leeftijd van veertien tot twintig jaar over hun ervaringen. De verhalen en fotoportretten geven een inkijkje in hun onderlinge verbondenheid. Er is speciale aandacht voor de biologisch eigen kinderen in een adoptie- of pleeggezin. Zij komen aan het woord met hun pleegbroer of -zus of hun geadopteerde broer of zus. 

 

Als broers en zussen. Samen opgroeien in een adoptie- of pleeggezin. 
Femmie Juffer, Lindy Popma, Monique Steensma en Lilian van Rooij (fotografie):
DATO-Lecturis, in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen, 2021. 
ISBN: 9789462264182

SafeWings, samen meer pleeggezin

Bij SafeWings vind je ondersteunende filmpjes met de naam ‘Pleegoudermoment’. In elke video komt een ander thema uit het dagelijks leven van een pleegouder aan bod. Bedacht en gemaakt door voorzitter Marianne Kerremans. Het Pleegoudermoment nodigt uit tot herkenning en reflecteren op de eigen situatie. Deze serie is mede mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds.

Video | SafeWings

 

Column - Uit het hart van een pleegouder 

Een tijdje geleden zag ik deze uitspraak voorbijkomen, van een heel dapper mens:

 "You can't wait untill life isn't hard anymore when you decide to be happy".

 

Hoe treffend! Precies jij... en zo vattend voor het gevecht dat we samen overal telkens leveren. De omstandigheden zorgden voor wat je soms bent; gespannen, onzeker en beschadigd door het leven. Maar ook, de omstandigheden die niet bepalen wìe jij bent! Iets waar je voor kiest al zolang we je kennen, de beste versie van jouw blije ik. Zoals iemand die jou inmiddels goed kent en je helpt in te zien dat dat goed genoeg is, zegt: het is net een slak die zich verstopt, steeds vaker komt ie even buiten zijn huisje gluren...koekoek! Hallo wereld! Lees verder 

 

Vooraankondiging - Week van de pleegzorg 3 tot 10 november 

 
 

Van 3 tot en met 10 november is de Week van de Pleegzorg. Met deze actieweek wil Pleegzorg Nederland samen met haar pleegzorgaanbieders zoals Enver de aandacht vestigen op pleegzorg en het tekort aan pleegouders.

Kick off: #groenlicht op 2 november om 20:00 uur

Op dinsdagavond 2 november om 20.00 uur geeft Pleegzorg Nederland groen licht voor de Week van Pleegzorg 2021. Vanaf het bordes van het stadhuis in Rotterdam deelt auteur, columnist voor de Volkskrant en voormalig pleegkind Lily Monori van Dijken hoe pleegzorg haar leven heeft verrijkt. Zij leest voor uit haar kersverse autobiografie ‘Het verborgen meisje’. Theatermaker en acteur Jandino Asporaat, die heeft ervaren hoe het is wanneer je niet in een pleeggezin terecht kunt, zal haar woorden kracht bijzetten.

 

Want nog steeds wachten ruim 800 kinderen op een pleeggezin op een plek waar het voor hen niet stabiel genoeg is. Hun leven en hun vrije ontplooiing staan in de wacht. Om voor hen het licht ook op groen te zetten, zijn er meer pleegouders nodig. In deeltijd, kortdurend of voor langere tijd. Tijdens de Week van Pleegzorg wil Pleegzorg Nederland met alle lokale pleegzorgorganisaties meer mensen enthousiasmeren voor het pleegouderschap. Zodat ieder kind zo thuis mogelijk kan opgroeien.

Tijdens de Week van Pleegzorg staan er veel verschillende activiteiten op de agenda, zoals netwerkbijeenkomsten en speciale activiteiten om pleegouders in het zonnetje te zetten. Houd onze Facebook pagina in het oog voor de speciale Enver acties!

Column van een aspirant pleegouder  - Over de drempel springen 

Toen ons gezin een paar jaar geleden voor een periode uitgebreid werd met een gezellige
17-jarige vroegen we ons af of pleegzorg iets voor ons zou kunnen zijn. Sommigen maken razendsnel beslissingen; anderen doen er langer over. Ons gezin behoort tot de laatste categorie.
Te midden van talloze boeken, websites en documentaires over pleegzorg, peinsden en piekerden we er eindeloos over: moesten we er nu wel of niet voor gaan?

Lees verder 

Besloten community voor pleegouders 

Op pleegzorg.nl kunt u heel veel nuttige informatie terugvinden over pleegzorg én ervaringen uitwisselen met andere pleegouders in een besloten community.
Meldt u zich vandaag nog aan! 

Tot slot

Dinsdag 21 september vanaf 20.00 uur een thema-avond voor u. Over u. En over biologische ouders. En jullie samenwerking. Hartstikke nuttig en fijn om elkaar, al dan niet digitaal, dat weten we nu nog niet, te ontmoeten. Welkom en tot dan!

Agenda   Bekijk de gehele agenda van trainingen en bijeenkomsten

 

De Nieuwsbrief Pleegzorg is speciaal voor pleegouders, pleegzorgbegeleiders
en andere belangstellenden in Enver Pleegzorg. 

Afmelden voor deze nieuwsbrief

Enver Servicecentrum Pleegzorg  |  085 064 08 37  |  pleegzorg@enver.nl  |  

www.enver-pleegzorg.nl

Facebook