Resultaten enquête Zorg tijdens Corona maatregelen Inleiding U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u ingeschreven bent bij GGZ inGeest. Wilt u deze nieuwsbrief niet ontvangen? Klik dan onderaan deze nieuwsbrief op de knop 'Afmelden'.
In september 2020 stuurden wij u via deze nieuwsbrief een uitnodiging om de vragenlijst: Zorg tijdens Corona maatregelen in te vullen. We kregen ruim 800 ingevulde lijsten terug. Daar zijn we erg blij mee. Uw ervaringen helpen ons onze zorg te verbeteren.
In deze nieuwsbrief leest u de belangrijkste en meest opvallende uitkomsten van de vragenlijst. De bevindingen zijn gebaseerd op de enquêtes van 10% van alle patiënten. Daardoor zijn de antwoorden misschien niet representatief voor álle patiënten.
![]() ![]() ![]() Ervaringen met behandeling op afstand Tijdens de eerste golf hebben we veel zorg op afstand geboden. Uit de vragenlijst blijkt dat u behoorlijk tevreden bent over deze zorg.Toch willen de meesten van u uiteindelijk terug naar ‘live’ ontmoetingen met uw behandelaar.
![]() “Als mensen de keuze hebben, kiezen de meesten voor face to face. Los gezien van de technische problemen die we in het begin hebben gehad, heeft dat denk ik vooral te maken met de persoonlijke aard van de gesprekken. Mensen willen graag contact. Met blended behandelen kan wél goed contact gemaakt worden. De meerwaarde hierbij is dat patiënten buiten de behandelsessies ook nog online aan hun herstel kunnen werken". - Anneke van Schaik, psychiater. ![]() Ervaringen met online behandelmodules Opvallend is dat de meeste patiënten toch het liefst teruggaan naar de situatie voor corona.
![]() ![]() Ervaringen met videobellen Bij patiënten was veel begrip voor de situatie tijdens de eerste coronagolf. Over het algemeen is men tevreden over de invulling van zorg op afstand. 46 procent gebruikte videobellen, maar er werd ook veel getelefoneerd. Vóór corona werd videobellen in hooguit 10 procent van de gesprekken toegepast, dus dat is een behoorlijke toename. ![]() ![]() Ervaringen met wandel-behandelsessies Meerdere behandelaars heeft ervoor gekozen om wandel-behandelsessies aan te bieden. Een mooie optie voor mensen die graag face-to-face contact hebben. De buitenlucht maakt kans om besmet te raken kleiner.
Uit de vragenlijst blijkt dat 9% hier gebruik van heeft gemaakt. 31% geeft aan belangstelling te hebben voor deze vorm. ![]() Betrekken van familie en naasten Familie en naasten werden weinig betrokken bij de behandeling tijdens de lockdown. Slechts 9% gaf aan dat familie betrokken werd. Bij 6% ging dit via videobellen.
74,5% van de ondervraagden geeft aan geen belangstelling te hebben om familie te betrekken bij de (online)behandeling. Behandelaars zien het betrekken van familie en naasten via videobellen juist als meer toegankelijk. ![]() ![]() In de toekomst: Zorg op maat "Naar mijn idee moet iedere behandelaar zorg op afstand in zijn arsenaal hebben. Aan het begin van de behandeling kun je dan de verschillende opties neutraal presenteren aan de patiënt. Het is goed om het aanbod te personaliseren. Zorg op maat.” - Anneke van Schaik, psychiater. ![]() ![]() GGZ inGeest volgt het beleid van de (lokale) overheid en RIVM. Voor vragen over uw behandeling tijdens de corona maatregelen kunt u terecht bij uw behandelaar. Contact
|